Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Τα αμνοερίφια ένας από τους λόγους που τέθηκε σε αργία ο νομάρχης Καβάλας Θόδωρος Καλλιοντζής

Η επίσημη απάντηση της Περιφέρειας ΑΜΘ

Δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς το μεσημέρι η απόφαση της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας ΑΜΘ, Θεοδώρας Κόκλα, σχετικά με έναν από τους τρεις λόγους για τους ο νομάρχης Καβάλας τίθεται σε αργία. Το εν λόγω έγγραφο αφορά στην εμπλοκή του νομάρχη σε παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων. Για πισώπλατα χτυπήματα της Δημοκρατίας κάνει λόγω σε δηλώσεις του ο νομάρχης Καβάλας, ο οποίος τα βάζει και με το δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή λέγοντας πως γνώριζε και συμμετείχε σε συζητήσεις για την απόφαση της Περιφέρειας εν όψει των εκλογών του Νοέμβρη.
Σχόλιο Kavala blog: «Εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι». Τόσο καιρό φωνάζουμε στο Kavala blog θα δώσει η Ρηγίλλης χρίσμα σε έναν υπόδικο νομάρχη; Αλλά ποιός ακούει;
Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεοδώρα Κόκλα έθεσε σε κατάσταση αργίας τον νομάρχη Καβάλας κ. Θεόδωρο Καλλιοντζή από το αξίωμά του, με  διαπιστωτική πράξη που τού απέστειλε βάσει του με αριθμό 29/2010 αμετακλήτου βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Καβάλας που αφορά σε παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων.

Σύμφωνα με το αμετάκλητο αυτό βούλευμα «κρίθηκε ότι ο κ. Θ. Καλλιοντζής, με την ιδιότητα του νομάρχη Καβάλας, παρέβη με πρόθεση τα καθήκοντά του, με σκοπό να προσπορίσει σε άλλον παράνομο όφελος, ήτοι από τον Απρίλιο του 2005 έως και τον Σεπτέμβριο του 2007 ενώ ήταν νομάρχης Καβάλας και στα καθήκοντά του ανάγεται, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 2 Π.Δ. 344/98, η προσωρινή αναστολή της εντολής πιστοποίησης σε αρμόδιο για την πιστοποίηση υπάλληλο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, ενόσω εκκρεμεί σε βάρος του έρευνα για την περίπτωση της εν γνώσει του έκδοσης ψευδούς ή παραπλανητικής πιστοποίησης, δεν προέβη στην παύση τεσσάρων υπαλλήλων της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Καβάλας, από τις υπηρεσίες κρεοσκοπίας στα σφαγεία του νομού Καβάλας, στα καθήκοντα των οποίων ανάγονταν και η έκδοση σχετικών πιστοποιήσεων υγιεινής και προέλευσης των σφαγίων ζώων, μολονότι διενεργούνταν σε βάρος τους ένορκη διοικητική εξέταση για την εκ μέρους τους έκδοση ψευδών και παραπλανητικών πιστοποιήσεων, με τις οποίες εισαγόμενα αμνοερίφια από τρίτες χώρες που είχαν σφαγεί στα σφαγεία του Ν. Καβάλας εμφανίζονταν ως εγχώριας προέλευσης, για τις οποίες πράξεις παραπέμφθηκαν τελικά στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο και είχε ασκηθεί σε βάρος τους στις 31 -3 -2005 ποινική δίωξη για τις πράξεις της ψευδούς βεβαίωσης και παράβασης καθήκοντος, αναφορικά με την έκδοση τέτοιων πιστοποιήσεων, έπραξε δε τούτο, με σκοπό να προσπορίσει στις επιχειρήσεις εισαγωγής και εμπορίας ζώντων ζώων από τρίτες χώρες του Νομού Καβάλας παράνομο όφελος».

Η κ. Κόκλα τόνισε ότι η διαπιστωτική πράξη εκδόθηκε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και πρόσθεσε: «Την ουσία της υπόθεσης την έχουν κρίνει τα αρμόδια δικαστικά όργανα και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έρχεται να εφαρμόσει τη νομιμότητα ως οφείλει απέναντι στους πολίτες και την πολιτεία».

Από την πλευρά του ο νομάρχης Καβάλας απαντά: 
«Ο δήμαρχος Καβάλας, ομολογεί τη συμμετοχή και συνενοχή του, λέγοντας πως «δυστυχώς δεν μπόρεσα να αποτρέψω την απόφαση της κας. Κόκλα», Πότε θα μπορούσε να το πετύχει αυτό, μετά την έκδοση της; Προφανώς προσπάθησε να την αποτρέψει πριν εκδοθεί. Γνώριζε, λοιπόν, και συμμετείχε σε συζητήσεις , θέλησε, όμως, με την χθεσινή του δήλωση(προχθεσινή) να απαλλάξει τον εαυτό του από το τόσο βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε από την πρώτη απόφαση της κας. Κόκλα να με θέσει σε αργία», υπογράμμισε, ο νομάρχης Καβάλας, κ. Θεόδωρος Καλλιοντζής. «Ομολογεί τη συμμετοχή του και συνενοχή του στον παραλογισμό αυτό που αποτελεί πισωγύρισμα της Δημοκρατίας, ωμή παρέμβαση στο προεκλογικό σκηνικό και προσπάθεια επηρεασμού της σκέψης και βούλησης των πολιτών του δήμου Καβάλας», συμπλήρωσε και πρόσθεσε, εκφράζοντας την απορία του για τους λόγους που ο κ. Σιμιτσής έχει ανοικτή γραμμή με κυβερνητικούς παράγοντες και μέλη της κυβέρνησης  και συνομιλεί μαζί τους για τις δικαστικές τρίτων. «Εγώ γιατί δεν συζητώ για τέτοιου είδους υποθέσεις. Αποτελεί πισωγύρισμα της Δημοκρατίας η  συμμετοχή του σε αυτή την αισχρή διαδικασία. Πρόκειται για θλιβερά πράγματα», τόνισε ο κ. Καλλιοντζής.
«Η κα. Κόκλα πως είναι δυνατό να γνωρίζει την ύπαρξη του συγκεκριμένου βουλεύματος εδώ και δέκα μήνες, να μην το θυμάται και να το θυμάται μία μέρα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου για το δήμο καβάλας, ενώ για την δεύτερη απόφαση, όπως έχει η ίδια παραδεχθεί πήρε στα χέρια το βούλευμα μόλις πριν από λίγες ημέρες και έσπευσε ευθύς να εκδώσει την απόφασή της. Βιώνουμε μία τραγελαφική κατάσταση», δήλωσε, αποκαλύπτοντας πως αντίστοιχες πιέσεις είχαν δεχθεί για ανάλογες περιπτώσεις και μάλιστα πριν από τις εκλογές του 2002, οι προκάτοχοι της κας. Κόκλα, κ.κ. Σταύρος Καμπέλης, Άρης Παπαδόπουλος, Ζαφείρης Σακελλάρης, ωστόσο δεν έπραξαν κάτι τέτοιο», τόνισε.
Αναφερόμενος δε στην αποστολή της δεύτερης απόφασης με την οποία η κα. Κόκλα τον θέτει σε αργία, σημείωσε με έμφαση πως «βιάσθηκαν να επιδώσουν τ η νέα απόφαση, παραβιάζοντας κατά τρόπο χονδροειδή το Σύνταγμα» που προνοεί το δικαίωμα σε κάθε πολίτη να κληθεί σε ακρόαση για να αιτιολογήσει τις πράξεις. «Εγώ δεν κλήθηκα να δώσω τις δέουσες εξηγήσεις ούτε γραπτώς, ούτε δια ζώσης. Η δεύτερη απόφαση της κας. Κόκλα αμφισβητείται νομικά. Είναι προφανές πως η Γ.Γ. της Περιφέρειας θα πρέπει τηρεί απαρέγκλιτα την Συνταγματική επιταγή, και μάλιστα όταν αναφέρεται σε κάποιον που είναι νομάρχης για δώδεκα χρόνια και βρίσκεται στο τελευταίο έτος της θητείας του. Είναι ένα πισώπλατο χτύπημα στη Δημοκρατία, στην ελεύθερη βούληση των πολιτών και ασφαλώς θα προβώ στις δέουσες ενέργειες με τους νομικούς μου», τόνισε.
Ο κ. Καλλιοντζής υπογράμμισε, αναφερόμενος στην αιτία που οδήγησε την κα. Κόκλα στην έκδοση της δεύτερης απόφασης αργίας του πως στις 8 Νοεμβρίου 2004 είχε λάβει έγγραφο από τον τότε υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κοντό, με το οποίο εντέλλονταν ο κ. Κοντός «τον έλεγχο μέσω των υπηρεσιών της νομαρχίας Καβάλας, της εφαρμογής των ισχυουσών διατάξεων για την διακίνηση (μέχρι το επίπεδο του λιανοπωλητή) των σφάγιων και ζώων που είχαν εισαχθεί στην ελληνική αγορά, ώστε να αποφευχθεί πιθανή ελληνοποίησή τους».
«Στις 24 Νοεμβρίου του ιδίου έτους, ζήτησα τη διενέργεια ΕΔΕ, παραπέμποντας τέσσερις κτηνιάτρους για παράβαση καθήκοντος, καθώς επίσης και για χαρακτηριστικά ανάξια για υπάλληλο διαγωγή στην υπηρεσία, κατηγορίες που επισύρουν μέχρι και την ποινή της οριστικής παύσης τους. Δεν τους χαρίσθηκα. Η ενέργειά μου αυτή τυπικά δεν ήταν σωστή γιατί δεν έπρεπε να ανατεθεί από το νομάρχη η ΕΔΕ, αλλά από το υπηρεσιακό συμβούλιο», υπογράμμισε. Η δεύτερη απόφαση της κα. Κόκλα με την οποία τίθεται σε αργία ο κ. Καλλιοντζής αφορά τη συνέχιση διενέργειας κρεοσκοπικών ελέγχων από τους συγκεκριμένους κτηνιάτρους, κάτι όμως για το οποίο δεν φέρει ο ίδιος καμμία ευθύνη, αφού δεν έχει την αρμοδιότητα συγκρότησης των συνεργείων ελέγχων, αλλά η Διεύθυνση Κτηνιατρικής. «το αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα εκδόθηκε σε βάρος μου γιατί εγώ είμαι ο πολιτικός προϊστάμενος όλων των υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης», τόνισε ο κ. Καλλιοντζής, προσθέτοντας ότι «έχω την συνείδησή μου ήσυχη και καθαρή».