Για έλειψη μελέτης και οργάνωσης του Δήμου Καβάλας κάνει λόγο με ανακοίνωσή του ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Λιόγκας με αφορμή τη φωτιά που ξέσπασε στο ΧΥΤΑ της Καβάλας.Ειδικότερα αναφέρει:
"Έρχεται μια πυρκαγιά και εξαϋλώνει τις πομφόλυγες των διοικούντων τον Δήμο Καβάλας για την περιβαλλοντική τους «ευαισθησία» και την πράσινή τους ανάπτυξη.
Και τα μικρά παιδιά ξέρουν πλέον ότι το βιοαέριο που συσσωρεύεται στον όγκο των οργανικών αποβλήτων, ακόμα κι αν αυτά σκεπάζονται με χώμα, προκαλεί αυτανάφλεξη το καλοκαίρι, μαζί με άλλες αιτίες. Γι αυτό πρέπει να συγκεντρώνεται μέσω δικτύου σωληνώσεων και, αν δεν αξιοποιείται για την παραγωγή ηλ. ρεύματος, να καίγεται σε πυρσό καύσης. Αλλά τι λέμε τώρα… Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή (μεσημέρι μέρας καύσωνα) και ενώ πριν τρία χρόνια είχαμε ξανά κρούσμα πυρκαγιάς, δεν υπήρχε καν φύλαξη, έστω ένας υπάλληλος να ανοίξει την πόρτα στην Π.Υ. για να επέμβει. Είμαστε τυχεροί που δεν ακολούθησαν τα χειρότερα, χάρη στην άπνοια…
Η πολιτική του Δήμου Καβάλας, στη διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκεται ακόμα στην εποχή του λίθου, ενώ άλλοι κινούνται με ταχύτητες φωτός. Θριαμβολογεί για τους κάδους που συνεχώς αλλάζει, σπαταλώντας το δημόσιο χρήμα, αντί να ασχοληθεί με τη λειτουργία του «ΧΥΤΑ», που έχει πλέον μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη χωματερή κατά παράβαση κάθε εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Αυτό συνιστά αντιπεριβαλλοντική πολιτική :
1) Ο «ΧΥΤΑ» δεν διαθέτει Άδεια λειτουργίας, δηλαδή την προβλεπόμενη από το Νόμο Αδεια Διάθεσης Αποβλήτων που εκδίδει ο Νομάρχης Καβάλας.
Η «τυπική» αυτή έλλειψη σημαίνει πρακτικά:
• έλλειψη μελέτης οργάνωσης και λειτουργίας
• έλλειψη στελέχωσης του ΧΥΤΑ και αντίστοιχου οργανογράμματος, σε συνθήκες μάλιστα υψηλής ανεργίας και ενώ η νομοθεσία επιβάλλει δεκάδες εργαζόμενους
• ανυπαρξία προγραμματισμού έργων και Σχεδίου διευθέτησης και προσαρμογής στη νομοθεσία
• μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών αποδοχής αποβλήτων, με αποτέλεσμα ανεξέλεγκτη απόρριψη
• ανυπαρξία προγράμματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης και μέτρησης των καθιζήσεων για πρόληψη κατολισθήσεων
• ανυπαρξία σχεδίων έκτακτης ανάγκης και πρόληψης καταστροφών μέσω μέτρων πυροπροστασίας
• ουδεμία μέριμνα για την παύση λειτουργίας και τη μετέπειτα φροντίδα
• μη τήρηση της υποχρέωσης το βιοαέριο να συγκεντρώνεται μέσω δικτύου και να αξιοποιείται ή να καίγεται σε πυρσό καύσης
• μη τήρηση της υποχρέωσης τα στραγγίσματα των σκουπιδιών να συγκεντρώνονται με αγωγούς σε βιολογικό καθαρισμό
• μη τήρηση της υποχρέωσης να παρεμποδίζεται η είσοδος ομβρίων στον όγκο των σκουπιδιών και η αντίδραση με τα οργανικά απόβλητα
Όταν κατασκευάστηκε αρχές δεκαετίας ’90, τηρούσε τις τότε προδιαγραφές. Το 2002, που θεσπίστηκαν αυστηρότερες προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας, δόθηκε 7ετής προθεσμία σ’ όλους τους Δήμους να προσαρμοστούν και να εφοδιαστούν με τη σχετική Άδεια. Η προθεσμία εξέπνευσε το 2009 χωρίς να γίνει καμιά ενέργεια από τις διοικήσεις Εριφυλλίδη και Σιμιτσή όλα αυτά τα χρόνια και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και μεγάλα πρόστιμα είναι προφανής. Πολύ μεγαλύτερες βέβαια είναι οι περιβαλλοντικές συνέπειες στην περιοχή, το έδαφος, τον αέρα και τον υδροφόρο ορίζοντά της.
Τα δημοτικά τέλη όμως ξέρουν να τα εισπράττουν και να τα αυξάνουν όλοι τους ανελλιπώς και αύριο θα ζητήσουν από τους Καβαλιώτες να πληρώσουν και τα πρόστιμα της ΕΕ.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η πλήρης ανυπαρξία εξωτερικών Ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας (Διεύθυνση Υγείας και Περιβάλλοντος). Αραγε θα επεμβαίνουν τώρα που θα περάσουν στον νέο Καλλικρατικό Δήμο Καβάλας;
2) Ο ΧΥΤΑ δεν διαθέτει Περιβαλλοντικούς Όρους λειτουργίας, που έχουν ήδη λήξει, αλλά και όταν ίσχυαν δεν τηρούνταν. Ας μας πουν οι διοικούντες και οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές αν μπορούν να εξυπηρετούνται οι Δήμοι Φιλίππων, Κεραμωτής, Θάσου και οποιοσδήποτε άλλος πλην της Καβάλας. Ας μας πουν τι προβλέπεται για την επεξεργασία των στραγγισμάτων αλλά και για τη μέτρηση των καθιζήσεων. Το θέμα ειδικά της εξυπηρέτησης όλου του Νομού δεν είναι ούτε τυπικό ούτε οικονομικό, είναι ουσίας. Προϋποθέτει έργα διευθέτησης, επέκτασης και περιβαλλοντικής προστασίας και φυσικά άφθονο χρήμα που πρέπει να διεκδικηθεί από το Κράτος διότι δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν συνεχώς οι Καβαλιώτες.
Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη απίστευτα για νοήμονες ανθρώπους μπορούν να εξηγήσουν γιατί ο «ΧΥΤΑ» της Καβάλας έχει πλέον μετατραπεί σε ΧΑΔΑ πολυτελείας, δηλαδή σε Χώρο Ανεξέλεγκτης Απόρριψης πάσης φύσεως αποβλήτων που απλώς επικαλύπτονται. Καμία από τις σύγχρονες προδιαγραφές δεν τηρείται.
Ο δε αγαπημένος τους κανόνας «ο ρυπαίνων πληρώνει» ισχύει μόνο για τους δημότες του Δήμου Καβάλας και όχι για τις ποικίλες επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς που εναποθέτουν τα απόβλητά τους εκεί ανεξέλεγκτα και χωρίς τις προβλεπόμενες από το νόμο ειδικές άδειες και συμβάσεις με τον Δήμο. Αυτό επιβαρύνει βαριά τους απλούς δημότες σήμερα και περισσότερο στο μέλλον.
Όσοι επικαλούνται το επαρχιώτικο ψευτοεπιχείρημα ότι «πουθενά αλλού αυτά δεν γίνονται» ας ρωτήσουν τι γίνεται στα Χανιά, την Πάτρα, τη Ρόδο, τη Λάρισα, την Κεφαλλονιά και αλλού.
Ποτέ δεν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ολοκληρωμένα το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και του ΧΥΤΑ αλλά μόνο αποσπασματικά. Αποτέλεσμα η απαράδεκτη και τριτοκοσμική σημερινή οπισθοδρόμηση, σε πείσμα της σύγχρονης αντίληψης για μεθόδους διαχείρισης που περιλαμβάνει:
• Μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων, ορθολογική συλλογή και μεταφορά με μηχανική αποκομιδή και Σταθμούς Μεταφόρτωσης
• Μείωση βιοαποδομήσιμου κλάσματος με προεπεξεργασία
• Ανάκτηση χρήσιμων υλικών με διαλογή στην πηγή
• Μηχανική ανακύκλωση, με ανάκτηση καυσίμου, επεξεργασία οργανικού κλάσματος και παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού με κομποστοποίηση
• Ασφαλή τελική διάθεση με υγειονομική ταφή των υπολοίπων αποβλήτων μετά την επεξεργασία τους, σε σύγχρονους και ασφαλείς, περιβαλλοντικά και υγειονομικά, χώρους
• Κατάργηση και αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών
• Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών
• Ειδική αντιμετώπιση των εργαζομένων στα απορρίμματα (ένταξη στα βαρέα, πρόσθετα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας)
Εμείς έχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων με σύγχρονο και επιστημονικό τρόπο, τις οποίες σύντομα θα παρουσιάσουμε στο λαό της πόλης μας μήπως και προλάβουμε τα επόμενα περιβαλλοντικά εγκλήματα".