Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Η οικολογική κίνηση Καβάλας για τα λύματα στη Νέα Πέραμο



Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούσαν στην εμφάνιση υπερβολικών υγρών σε χείμαρρο της Ν Περάμου Καβάλας (λίγο πριν το κάστρο), αλλά και καταγγελίες πολιτών για δυσοσμία στην περιοχή και αλλοίωση του πυθμένα της θάλασσας στο σημείο εκβολής του χειμάρρου στην θάλασσας, μέλη της Οικολογικής Κίνησης Καβάλας στις 20.8.2010 το πρωί , περπάτησαν τον συγκεκριμένο χείμαρρο για να διαπιστώσουν τι συμβαίνει.

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι ο συγκεκριμένος χείμαρρος μέχρι ένα σημείο (περίπου 150μ βόρεια της γέφυρας της οδού Εγνατία) είναι τελείως στεγνός. Από εκεί και κάτω όμως και προς την θάλασσα, δέχεται τα λύματα του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Ελευθερών (παρανόμως καθώς άλλα προβλέπουν οι περιβαλλοντικοί όροι),  με αποτέλεσμα αυτά να καταλήγουν στην θάλασσα στο σημείο ακριβώς που κολυμπούν δεκάδες πολίτες ανυποψίαστοι.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι σχεδόν καθημερινά στο σημείο εκβολής του χείμαρρου οι υπηρεσίες του Δήμου Ελευθερών τοποθετούν πινακίδες με τις οποίες προτρέπουν τους πολίτες να μην κολυμπούν εκατέρωθεν της εκβολής του, τις οποίες όμως παρακείμενοι επιχειρηματίες αφαιρούν για προφανείς λόγους, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των λουομένων. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα ο Δήμος Ελευθερών δεν έχει προβεί σε καμιά νομική ενέργεια εναντίων αυτών των επιχειρηματιών.
Τέλος επειδή κάποιοι μπορεί να μας πουν ότι σύμφωνα με μετρήσεις τα νερά στην θάλασσα είναι καθαρά, να τους δηλώσουμε ότι είναι γνωστή η μέθοδος (νόμιμη δυστυχώς) με την οποία κατεβάζουν συγκεκριμένους δείκτες στις μετρήσεις ώστε να φαίνονται χαμηλοί στις μετρήσεις.
Τα λύματα όμως στα οποία καλούνται να κολυμπήσουν οι λουόμενοι της Ν Περάμου μπορεί να είναι με χαμηλούς φαινόμενους δείκτες, παραμένουν όμως ΛΥΜΑΤΑ.
Όλα τα παραπάνω καταγγέλθηκαν προφορικώς στην Εισαγγελία Καβάλας , και την Δευτέρα θα κατατεθούν και εγγράφως μαζί με στοιχεία που τεκμηριώνουν τα παραπάνω. Επιπλέον καταγγέλθηκε και το γεγονός των κατ επανάληψη εκτοξευόμενων απειλών εναντίων της σωματικής ακεραιότητας εκπροσώπων της Οικολογικής Κίνησης Καβάλας για την ενασχόλησή τους με το θέμα.