Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Αστυνομικός βιντεοσκοπούσε την πορεία στην Καβάλα Έντονες αντιδράσεις από κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις

Αναδημοσίευση από το site της εφημερίδας "Εβδομη"
Σε μνήμες πικρές  του άσχημου παρελθόντος της χώρας, μας παρέπεμψε η ενέργεια της αστυνομίας  της Καβάλας, να βάλει αστυνομικό να βιντεοσκοπεί την προχθεσινή πορεία των διαδηλωτών που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του Ν.Τ. Καβάλας της ΑΔΕΔΥ που πραγματοποιήθηκε την ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης την περασμένη Τετάρτη. Αναβίωσε μνήμες από το περιβόητο «συνδικαλιστικό» της Ασφάλειας, που φαίνεται πως στη πράξη ποτέ δεν καταργήθηκε πλήρως. Τέτοια περιστατικά με αστυνομικούς να παρακολουθούν συσκέψεις συνδικαλιστών, να βιντεοσκοπούν διαδηλώσεις είχαμε τα τελευταία χρόνια, κυρίως στην Αθήνα, αλλά για πρώτη φορά ένα τέτοιο γεγονός συνέβη στη Καβάλα.


Συγκεκριμένα μετά τη συγκέντρωση στη πλατεία Καπνεργάτη, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στο κέντρο της πόλης. Όταν η πορεία περνούσε την οδό Ομονοίας, μπροστά από το κτίριο της αστυνομίας, οι διαδηλωτές ανακάλυψαν πως ένας  αστυνομικός είχε βγει σε ένα από τα παράθυρα του αστυνομικού κτιρίου στο δεύτερο όροφο και βιντεοσκοπούσε τους διαδηλωτές.

Ευτυχώς οι διαδηλωτές έδειξαν ψυχραιμία, φώναξαν κάποια συνθήματα και συνέχισαν τη πορεία τους. Πάντως η ενέργεια αυτή δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη και σήμερα αναμένεται να προσφύγουν στον εισαγγελέα.

Η Επιτροπή Αγώνα κατά του μνημονίου με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει «την παράνομη και προκλητική ενέργεια της Αστυνομίας, που γι’ άλλη μια φορά δυναμιτίζει μια μαχητική, αλλά καθ’ όλα ειρηνική πορεία. Καταγγέλλουμε στο λαό της Καβάλας την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας γιατί δρα καταπατώντας τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας και δεν σέβεται τα δημοκρατικά δικαιώματα και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, τα οποία είναι εντεταλμένη να προστατεύει.

Την αστυνομική διεύθυνση Καβάλας για την παράνομη και προκλητική βιντεοσκόπηση καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και  η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του  Συνασπισμού.

Όπως τονίζει «πέρα από τα ένδικα μέσα που έχει δρομολογηθεί να ασκηθούν, θεωρούμε ότι είναι  αυτονόητη και επιβεβλημένη η αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελικής Αρχής για την απόδοση ευθυνών στον εντολοδόχο της παράνομης αυτής ενέργειας, την κατάσχεση και καταστροφή του υλικού που βιντεοσκοπήθηκε.

Εν τω μεταξύ μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Καβάλας πρόκειται να καταθέσουν πολίτες που συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας αντιδρώντας στην ενέργεια της βιντεοσκόπησης της πορείας από το δεύτερο όροφο του κτηρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας.