Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

4η Πανελλήνια Σύνοδος φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων



Την 4η Πανελλήνια σύνοδο φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων που φιλοξενείται στη Ζάκυνθο από τις 24 έως τις 26 Ιουνίου με θέμα «Διαχείριση Απορριμμάτων Απαντήσεις με Έργα»,  θα επισκεφθούν ο Γενικός Διευθυντής της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. Δημήτρης Δερματάς καθώς και  στελέχη αυτής.
Η σύνοδος που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αποτελεί σημείο συνάντησης και ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων μεταξύ των στελεχών των ΦΟΔΣΑ, αλλά και στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και της Επιστημονικής Κοινότητας της χώρας, υπό το πρίσμα της εφαρμογής της Νομοθεσίας για την αειφόρο διαχείριση απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος εν γένει.

Επιπλέον απευθύνεται σε μελετητές και κατασκευαστές έργων περιβάλλοντος, τεχνικούς, οικονομολόγους και νομικούς για θέματα διαχείρισης ΑΣΑ, εκλεγμένους και ασχολούμενους με την τοπική αυτοδιοίκηση υπηρεσιακούς παράγοντες, επιχειρήσεις ανακύκλωσης, στελέχη Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, φοιτητές ασχολούμενους με διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), ευαισθητοποιημένους πολίτες και ομάδες πολιτών.

Στο επιστημονικό πρόγραμμα της Συνόδου συμμετέχουν πολλοί εκλεκτοί εισηγητές και επιστήμονες με γνώση και εμπειρία στα θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, στις νεότερες τεχνολογίες, την εναλλακτική διαχείριση, τη νομοθεσία και νομολογία που διέπει τους φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων και την ολοκληρωμένη διαχείριση των ΑΣΑ (αστικά στερεά απόβλητα).

Σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία προκλήσεων και αλλαγών, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, και εν όψει εφαρμογής της νέας δομής και αυτοδιοικητικής λειτουργίας της χώρας με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», η 4η Σύνοδος των Φο.Δι.Σ.Α. αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον για το μέλλον στη διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και στη διαμόρφωση και εφαρμογή μιας βιώσιμης εθνικής στρατηγικής στον τομέα αυτό.


Το πρόγραμμα της συνόδου περιλαμβάνει τα εξής:



Πέμπτη 24/06/2010:
09.30: Προσέλευση – Εγγραφές – Καφές
Επίσημη Έναρξη
Προεδρείο: Ελευθέριος Κοπάσης, Δημοσθένης Μαυρίδης, Γεώργιος Υψηλάντης, Θεόδωρος Κάρδαρης, Χαράλαμπος Τσοκανής.
10.00: Ανδρέας Ξένος, Πρόεδρος Φο.Δι.Σ.Α. Ζακύνθου, μέλος Δ.Σ Δ.Φο.Δι.Σ.Α (χαιρετισμός)
Λευτέρης Κοπάσης, Πρόεδρος Δ. Φο.Δι.Σ.Α, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ (χαιρετισμός)
Γιώργος Υψηλάντης, Γενικός Γραμματέας Δ. Φο.Δι.Σ.Α, Δ/ντής ΔΕΚΡ (Διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα, Απαντήσεις με έργα)
Χαράλαμπος Τσοκανής, Συντονιστής Δ. Φο.Δι.Σ.Α, Γεν. Δ/ντής ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ (Παρουσίαση του Δικτύου των Φο.Δι.Σ.Α)
11.00: Χαιρετισμοί επισήμων
12.00: Διάλειμμα
Προεδρείο: Μυλωνάκη Θεοχαρούλα, Νικόλαος Σβίγγος, Ανδρέας Ξένος, Ιωάννης Λώλος, Μιχάλης Βαλακώστας.
12.30: Ιωάννης Μαχαίρας, Πρ/νος Τμήματος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Δ/νση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, ΥΠΕΚΑ
Ειρήνη Βασιλάκη, Στέλεχος Τμήματος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Δ/νση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, ΥΠΕΚΑ (Πολιτική για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων)
Νικόλαος Ξενάκης, Στέλεχος Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, ΥΠΕΚΑ (Συντελεστές σχεδιασμού ορθολογικής διαχείρισης στερεών Αποβλήτων)
Τσόβολος Θανάσης, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήματος Τεχνολογίας Περιβάλλοντος & Οικολογίας, ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Συνεισφορά της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων)
Αβραάμ Καραγιαννίδης, Δρ. Μηχ/γος-Μηχ/κός Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ (Οικονομικά εργαλεία και σύγχρονες προκλήσεις στην ολοκληρωμένη επεξεργασία και διαχείριση στερεών αποβλήτων για την Ελλάδα στην βάση της αρχής «πληρώνω όσο πετώ»)
14.30: Συζήτηση
15.30: Μπουφές
Παρασκευή 25/06/2010:
09.30: Προσέλευση – Καφές
Έναρξη Εργασιών
Προεδρείο: Ιωάννης Κουρτίνας, Γιάννης Κουράκης, Κωνσταντίνος Γαλιατσάτος, Γιάννης Τζανενάς, Ορέστης Πλιάσας.
10.00: Θοδωρής Κάρδαρης, Στέλεχος Φο.Δι.Σ.Α. Ζακύνθου (Φο.Δι.Σ.Α & Διοικητική Μεταρρύθμιση – Διαχείριση Έργων – Προβλήματα – Προοπτικές)
Ιωάννης Γούπιος, Δ/ντής Ανάπτυξης και Οικονομικών Τ.Α. Ε.Ε.Τ.Α.Α (Υποστήριξη των Φο.Δι.Σ.Α για την υλοποίηση των έργων)
Ραζής Ιωάννης, Πρόεδρος Εταιρείας Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (Εναλλακτική Διαχείριση, Η εναλλακτική διαχείριση επτά έτη μετά την έναρξη της προσπάθειας, «Η επόμενη ημέρα»)
Εκπρόσωπος της ΗΛΕΚΤΩΡ (Ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων)
12.00: Διάλειμμα
Προεδρείο: Ελευθέριος Κοπάσης, Δημοσθένης Μαυρίδης, Γεώργιος Υψηλάντης, Θεόδωρος Κάρδαρης, Χαράλαμπος Τσοκανής.
12.30: Τοποθετήσεις Φο.Δι.Σ.Α – Παρεμβάσεις
14.30: Συζήτηση – Συμπεράσματα – Ολοκλήρωση των εργασιών της 4ης Συνόδου
15.00: Μπουφές
Σάββατο 26/06/2010:
Επίσκεψη στο ΚΔΑΥ & ΧΥΤΑ Ζακύνθου και ξενάγηση με σκάφη στον κόλπο του Λαγανά (Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου)