Ταξιδεύοντας με τη μουσική του Μάνου, η ΦΕΞ έχει ως στόχο τόσο την γνωριμία με το μεγάλο αυτό συνθέτη και άνθρωπο, αλλά και με την ίδια την πόλη. Τι ήταν εκείνο που τον γοήτευε. Ποια ήταν τα στοιχεία για τα οποία ο Μάνος άλλοτε μιλούσε με τόσο πάθος κι άλλοτε τον εκνεύριζαν.
Φίλοι, συνεργάτες, άνθρωποι που τον γνώρισαν, άνθρωποι που έζησαν στην πόλη την περίοδο Χατζιδάκι, αφηγούνται και μας ξεναγούν, σ’ αυτόν τον μαγικό κόσμο, σ’ αυτόν τον πραγματικό χώρο.
Ακολουθεί το βιογραφικό του Μάνου Χατζιδάκι και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1925 στην Ξάνθη, μια ακριτική καπνοπαραγωγική πόλη της Ελλάδας.
Ο πατέρας του, Γεώργιος Χατζιδάκις, καταγόταν από τη Μύρθιο Ρεθύμνου και ήταν δικηγόρος.
Η μητέρα του, Αλίκη (Βασιλική), το γένος Αρβανιτίδου καταγόταν από την Αδριανούπολη. «Από την μητέρα μου», όπως έλεγε ο ίδιος, «κληρονόμησα όλους τους γρίφους που από παιδί μ' απασχολούν και μέχρι σήμερα κάνω προσπάθειες να τους λύσω. Χωρίς τους γρίφους της δεν θα 'μουν ποιητής...».
Από την ηλικία των τεσσάρων ετών αρχίζει τα πρώτα μαθήματα πιάνου, με δασκάλα την Αλτουνιάν, γνωστή μουσικό της Ξάνθης, αρμενικής καταγωγής…
Ταξιδεύοντας με τη μουσική του Μάνου, η ΦΕΞ έχει ως στόχο τόσο την γνωριμία με το μεγάλο αυτό συνθέτη και άνθρωπο, αλλά και με την ίδια την πόλη. Τι ήταν εκείνο που τον γοήτευε. Ποια ήταν τα στοιχεία για τα οποία ο Μάνος άλλοτε μιλούσε με τόσο πάθος κι άλλοτε τον εκνεύριζαν.
Φίλοι, συνεργάτες, άνθρωποι που τον γνώρισαν, άνθρωποι που έζησαν στην πόλη την περίοδο Χατζιδάκι, αφηγούνται και μας ξεναγούν, σ’ αυτόν τον μαγικό κόσμο, σ’ αυτόν τον πραγματικό χώρο.
Σε συνεργασία με άλλους φορείς, (Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης, Φοροτεχνική και Θρακική Προσέγγιση, Μουσικό σχολείο Ξάνθης – Ωδεία και σχολεία της πόλης μας – Ραδιόφωνα, εφημερίδες , τηλεόραση της Ξάνθης, πολιτιστικούς συλλόγους και υποστηρικτές) η ΦΕΞ οργάνωσε και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει:
Εικαστικός περίπατος - Μάνος Χατζιδάκις – εργοβιογραφία
Συναυλίες
Κινηματογραφικές προβολές και συζητήσεις
Πάνελ
Ραδιοφωνικά αφιερώματα και πολλά happenings
Εκδηλώσεις για μικρά παιδιά.
Εικαστικός περίπατος
Μάνος Χατζιδάκις - εργοβιογραφία
Μια περιήγηση στη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι μέσα από μια σειρά banners που εκθέτονται στην παλιά πόλη της Ξάνθης.
Το κοινό θ’ έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τη ζωή και το έργο του Μάνου, αλλά και την Ξάνθη την περίοδο της “belle époque”.
Κείμενα, φωτογραφίες, video, μουσική, βιβλία που μαζί με τις εκδηλώσεις συνθέτουν την εικόνα της Ξάνθης του Μάνου.
Επιμέλεια Κική Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης Μουσειολόγος
Στο Λαογραφικό Μουσείο, στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου, και στα καφέ: Κοκόρι, Αλχημείο και Άνω Κάτω. Διαρκεί έως 28 Οκτωβρίου.
Εγκαίνια Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2009 στις 19.30 στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου.
Συναυλίες
Σάββατο 2 Οκτωβρίου και ώρα 21.00 στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ
Συναυλία- Lucio Capece, Νίκος Βελιώτης, Κωστής Κηλύμης - τρίο για πνευστά, τσέλο & ηλεκτρονικά
Ο Αργεντίνος Lucio Capece (σαξόφωνο, μπάσο κλαρινέτο) και ο Νίκος Βελιώτης (τσέλο), μουσικοί με πολύπλευρη διαδρομή τόσο στην διεθνή πειραματική σκηνή, όσο και σε πιο βατά μουσικά μονοπάτια (Vladislav Delay Quartet και David Grubbs, Γιάννης Αγγελάκας/Νίκος Βελιώτης αντίστοιχα), συναντιούνται για πρώτη φορά μαζί στη σκηνή της ΦΕΞ. Παρέα με τον Κωστή Κηλύμη (ηλεκτρονικά), θα επιχειρήσουν να εξερευνήσουν μία αυθόρμητα κοινή γλώσσα, πέρα από στυλ και νόρμες.
Σάββατο 9 Οκτωβρίου και ώρα 21.00 στο Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ
Συναυλία - μουσικό παραμύθι
Μια σχολική πολιτιστική ομάδα σας καλεί να παρακολουθήσετε ένα μουσικό παραμύθι που έχει έδρα τον......Παράδεισο και σας προ(σ)καλεί να φανταστείτε τι θα γινόταν αν ο Μάνος Χατζιδάκις και ο John Lennon βρίσκονταν και δημιουργούσαν κάτι από κοινού.
Μαζί θα αναπολήσουμε και θα εκτιμήσουμε το έργο που άφησαν σαν μέρος παγκόσμιας κληρονομιάς οι δύο μουσικές ιδιοφυίες.
Τη μουσική διδασκαλία έκανε ο Άγγελος Μουρβάτης. Τα κείμενα έγραψε και την σκηνοθετική επιμέλεια είχε η Εύη Μαυροπούλου. Βασισμένο σε μια ιδέα του Άγγελου Μουρβάτη ...
Πέμπτη 14 Οκτωβρίου και ώρα 21.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
Συναυλία με τη χορωδία - Antakya Medeniyetler Korosu
Η ογδονταμελής χορωδία από την Τουρκία θα μας χαρίσει μια ξεχωριστή βραδιά με ύμνους χριστιανικούς, μουσουλμανικούς και Εβραϊκούς.
Σάββατο 16 Οκτωβρίου και ώρα 21.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
Συναυλία με τη Σαβίνα Γιανάτου «ΠΑΩ ΝΑ ΠΩ ΣΤΟ ΣΥΝΝΕΦΟ» Με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι
Η Σαβίνα Γιαννάτου παρουσιάζει τη συναυλία με τίτλο «Πάω να πω στο σύννεφο» , μία παράσταση βασισμένη στον ομότιτλο δίσκο της με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.
Η κορυφαία ερμηνεύτρια αποδίδει με μοναδικό τρόπο κάποια από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι , διατηρώντας ακέραια την ουσία, την ποίηση και το βάθος του έργου του συνθέτη. Ταυτόχρονα όμως προσδίδει στα τόσο γνωστά αυτά τραγούδια μία νέα διάσταση ερμηνείας, ανανεώνοντας τη μουσική τους ουσία και αποκαλύπτοντας νέες ερμηνευτικές παραμέτρους.
Προς την κατεύθυνση αυτή συγκλίνει και η ιδιαίτερη ενορχήστρωση της Δήμητρας Τρυπάνη καθώς και η λιτή, αισθαντική και αριστοτεχνική ερμηνεία των τεσσάρων μουσικών που τη συνοδεύουν και οι οποίοι είναι: Eυγενία Καρλαύτη-πιάνο, Τάσος Μισυρλής-βιολοντσέλο, Διονύσης Βερβιτσιώτης-βιολί, Μαρίνος Γαλατσινός-κλαρινέτο.
Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστούν τα τραγούδια του δίσκου «Πάω να πω στο σύννεφο», στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί ο «Μεγάλος Ερωτικός» σε ενορχήστρωση Θεόδωρου Κοτεπάνου.
Σάββατο 23 Οκτωβρίου και ώρα 21.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
Συναυλία με τον Νίκο Κυπουργό
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε θεωρητικά της Μουσικής και σύγχρονες τεχνικές με τον Γιάννη A. Παπαϊωάννου και παράλληλα Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Παρίσι (1979-83) με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση, στο Κονσερβατουάρ, καθώς και δίπλα στους Mαξ Nτόυτς, Iάννη Ξενάκη, κ.ά. Μελέτησε επίσης Εθνομουσικολογία και Μουσική Παιδαγωγική.
Στενός συνεργάτης του Mάνου Xατζιδάκι (Τρίτο Πρόγραμμα, Σείριος, Αγώνες Τραγουδιού κ.ά.) και ενορχηστρωτής σημαντικών έργων του.
Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική για το θέατρο, συνεργαζόμενος με το Εθνικό Θέατρο, το KΘBE, το Θέατρο Τέχνης, το Αμφιθέατρο, το Ανοιχτό Θέατρο, τη Νέα Σκηνή, τις Μορφές, το Θέατρο του Νότου, κ.α.
Σάββατο 30 Οκτωβρίου και ώρα 21.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
Συναυλία με τους Trio BalaRom
Τον Παντελή Στόικο (τρομπέτα, καβάλ, πλήκτρα), Κυριάκο Ταπάκη (ούτι) και Λουκά Μεταξά (κρουστά), τους συνδέουν δεκαπέντε χρόνια φιλίας και πολλές ιδιωτικές μουσικές «συναντήσεις» και συνεργασίες σε πολλά σχήματα ως session μουσικοί.
Ξεκίνησαν να παίζουν σε κόσμο ως «Trio BalaRom» το 2007, μετά από παρότρυνση διάφορων συναδέλφων και φίλων που είχαν βρεθεί σε ιδιωτικά τους jam.
Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει διασκευές από τη μουσική των Βαλκανίων και των τσιγγάνων από Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα και Τουρκία με «μακάμfussion» διάθεση, jazz standards δοσμένα με Βαλκανικό «χρώμα» και δικές τους συνθέσεις σε ανάλογο «κλίμα».
Κινηματογραφικές προβολές και συζητήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ 11 Οκτωβρίου και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Προβολή της ταινίας του Δημήτρη Βερνίκου «Είδωλο στον Καθρέφτη » Θα προλογίσει ο σκηνοθέτης της ταινίας και μετά την ταινία θα ακολουθήσει συζήτηση.
Είδωλο στον Καθρέφτη / Δημήτρης Βερνίκος
Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι μια μουσική ιδιοφυία που διέγραψε μεγάλη δημιουργική πορεία, ενώ αντιμετώπισε με σκεπτικισμό και αμφισβήτησε παγιωμένες αντιλήψεις. Με το τραγούδι και τη μουσική του απευθύνθηκε στην ονειρική διάσταση του ανθρώπου, δείχνοντας το δρόμο προς την ελευθερία και το ασυμβίβαστο... 18 Απριλίου 1961. Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού στον Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μάνο Χατζιδάκι για το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» της ταινίας "Ποτέ την Κυριακή". Η τελετή απονομής γίνεται χωρίς τον Μάνο και το Όσκαρ για πρώτη φορά στην ιστορία του μένει ανεπίδοτο... Τα «Παιδιά του Πειραιά» θα ταλαιπωρήσουν για πολλά χρόνια τον μουσικό πατέρα τους με τη φήμη τους. Εκείνος θα συνεχίσει να προβάλει τα οράματά του στην πιο ακραία μορφή τους και να φανερώνει με κάθε τρόπο το βαθύτερο νόημα της τέχνης. Όσο για το Όσκαρ...
Τετάρτη 13 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Τσαρούχη, η ΦΕΞ παρουσιάζει του ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Βερνίκου «Γιάννης Τσαρούχης - Σπουδή για πορτρέτο» 1981, 80min.
Στη συνέχεια η Κική Χριστοδούλου, ιστορικός τέχνης – μουσειολόγος .θα μιλήσει για τη ζωή και το έργο του μεγάλου μας ζωγράφου....
ΔΕΥΤΕΡΑ 18 Οκτωβρίου και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Προβολή της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Μεγάλος Ερωτικός» Θα προλογίσει ο σκηνοθέτης της ταινίας και μετά την ταινία θα ακολουθήσει συζήτηση.
Ο Μεγάλος Ερωτικός ηχογραφήθηκε στα στούντιο της Κολούμπια από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 29 Νοεμβρίου του 1972. Το εξώφυλλο κοσμούσε έργο του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη. Το 1973 ο Παντελής Βούλγαρης κινηματογράφησε τον Μεγάλο Ερωτικό.
Ο Μεγάλος Ερωτικός είναι ένας λαϊκός θεός που ζει στη φαντασία μας απ' τη στιγμή που γεννιόμαστε ίσαμε να πεθάνουμε, όμορφος, εφηβικός και αδιάκοπα ζωντανός.
Ο Μεγάλος Ερωτικός δεν φοράει γραφικά τοπικά ρούχα. Φοράει δικά του που συνθέτουν δύσκολους συνδυασμούς ήχων, ανάλφρων χρωμάτων και ποιητικών ονείρων. Δεν περιέχει μηνύματα που εύκολα τα σβήνουν οι βροχές. Δεν αντιστέκεται.
Τρίτη 19 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Συζήτηση « Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»
Φίλοι, συνεργάτες άνθρωποι που τον γνώρισαν, άνθρωποι που έζησαν στην πόλη την περίοδο Χατζιδάκι, αφηγούνται και μας ξεναγούν σ’ αυτόν τον μαγικό κόσμο, σ’ αυτόν τον πραγματικό χώρο.
Μουσική Χατζιδάκι στους δρόμους
και στον αέρα της πόλης
Και ένα πλούσιο Ραδιοφωνικό πρόγραμμα με σχόλια αφηγήσεις και πολλή μουσική από το πολιτιστικό ραδιόφωνο της πόλης μας «Ράδιο Ξάνθη 93,5» καθώς και μουσική Χατζιδάκι στους δρόμους της πόλης.